Lubimy eksperymentować w kuchni
Młodzi warszawiacy lubią eksperymentować w kuchni - pokazały badania przeprowadzone przez TNS OBOP.
Wśród zbadanych przez TNS OBOP aż 82 %, niezależnie od wieku i dochodu gospodarstwa domowego, przygotowuje posiłki sobie lub rodzinie. Istotnie częściej niż ogół "gotujących", posiłki przygotowują kobiety, osoby pozostające w związkach oraz wdowcy i wdowy. W grupie osób, które nie gotują, częściej lokują się mężczyźni, osoby w wieku 15-29 lat, single oraz osoby z wykształceniem podstawowym.
Co ciekawe, ponad połowa ankietowanych osób w grupie "gotujących i sporządzających posiłki", zwykle stara się przygotować coś nowego i eksperymentuje w kuchni. Statystycznie istotnie częściej są to osoby młode (15-29 lat), single oraz osoby z wykształceniem wyższym i licencjatem. Tradycyjna kuchnia i sprawdzone potrawy to domena osób w wieku powyżej 60 lat oraz wdowców i wdów. W badanej grupie ten styl preferuje nieco ponad 1/3 ankietowanych.
Aż 74% ankietowanych przyznaje, że korzysta z gotowych dań lub półproduktów, czyli takich, które można kupić w sklepie, a które przed spożyciem wystarczy tylko podgrzać lub zalać wodą. Tylko co czwarty ankietowany nigdy nie sięga po wspomniane produkty. Ankietowani średnio przeznaczają na żywienie i zakup artykułów spożywczych 33,5% swojego budżetu.
Co czwarty ankietowany jada w restauracji przynajmniej raz w tygodniu. Częściej są to mężczyźni, osoby w wieku 15-29, single, osoby z wykształceniem wyższym i licencjatem oraz o dochodzie netto w gospodarstwie domowym 3 tys. zł i więcej. To specyficzna grupa osób, które gros wolnego czasu spędzają w towarzystwie znajomych - komentuje Mariola Piszczatowska - A restauracje, puby, kluby to dobre miejsca do tego typu spotkań. Nie bez znaczenia jest też zasób portfela, którym dysponują - dodaje.
Tylko nieliczni nigdy nie jedli w restauracji (5%). Częściej są to osoby w wieku 50-59, z wykształceniem średnim i pomaturalnym.
* Informacje o badaniu: badanie przeprowadził TNS OBOP w dniach 15-17.06.2007 roku. Próba: osoby w wieku 15 lat i powyżej, zainteresowane imprezą Smak Warszawy (N=1001).
Dołącz do dyskusji: Lubimy eksperymentować w kuchni